Programs

ΜαθήματαΑ’ Κύκλος Μαθημάτων

Α’ Κύκλος της European Culinary Academy

Vitae justo eget magna fermentum iaculis eu non diam. Fringilla ut morbi tincidunt augue. Placerat in egestas erat imperdiet sed euismod. Eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi. Ornare arcu dui vivamus arcu felis bibendum ut tristique. Nunc sed blandit libero volutpat sed cras ornare. Integer vitae justo eget magna. Tempor commodo ullamcorper a lacus vestibulum sed arcu non. Sed egestas egestas fringilla phasellus faucibus. Sit amet consectetur adipiscing elit ut. Lacus vel facilisis volutpat est velit egestas dui id ornare. Sed risus pretium quam vulputate dignissim suspendisse in est. Dui vivamus arcu felis bibendum ut tristique et egestas quis. Facilisis mauris sit amet massa vitae tortor condimentum lacinia quis. Volutpat ac tincidunt vitae semper quis lectus nulla. Non blandit massa enim nec dui nunc. Purus faucibus ornare suspendisse sed nisi lacus. Imperdiet nulla malesuada pellentesque elit eget gravida cum sociis natoque. Neque vitae tempus quam pellentesque nec nam aliquam sem et. Dignissim convallis aenean et tortor at risus viverra adipiscing at.

 

Αυτά που θα μάθεις:

  • Over 37 lectures and 55.5 hours of content!
  • Over 37 lectures and 55.5 hours of content!
  • Over 37 lectures and 55.5 hours of content!
  • Over 37 lectures and 55.5 hours of content!

Οι σπουδές σου στο European Culinary Academy

Α' Κύκλος Σπουδών

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Β' Κύκλος Σπουδών

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Γ' Κύκλος Σπουδών

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

GRANT DIPLOMA

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.

Εκπαιδευτικές Ενότητες Α' Κύκλου

Vitae justo eget magna fermentum iaculis eu non diam. Fringilla ut morbi tincidunt augue. Placerat in egestas erat imperdiet sed euismod. Eu tincidunt tortor aliquam nulla facilisi. Ornare arcu dui vivamus arcu felis bibendum ut tristique. Nunc sed blandit libero volutpat sed cras ornare. Integer vitae justo eget magna. Tempor commodo ullamcorper a lacus vestibulum sed arcu non. Sed egestas egestas fringilla phasellus faucibus. Sit amet consectetur adipiscing elit ut.

Περιγραφή του μαθήματος

Το μάθημα Βασικές Αρχές Μαγειρικής αποτελεί έναν από τους πυλώνες του προγράμματος της ECA στον Α’ και Β’ Κύκλο σπουδών και το θεμέλιο για τη γνωριμία και εξοικείωση των σπουδαστών με τη μαγειρική τέχνη, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού μιας κουζίνας. Μέσω την εκπαίδευσης στην προετοιμασία βασικών παρασκευών (ζωμοί, σάλτσες, λαχανικά, όσπρια, σούπες, αυγά, μαρινάδες, ζυμαρικά, κ.α.) οι σπουδαστές θα γνωρίσουν γνωστές και κλασσικές μεθόδους μαγειρέματος που εφαρμόζονται σε όλες τις κουζίνες, καλύπτοντάς ένα ευρύ φάσμα τεχνικών εφαρμοσμένων σε μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών. Με την απόκτηση εμπειρίας στην προετοιμασία βασικών παρασκευών, οι σπουδαστές θα βρίσκονται σε θέση να μπορούν άμεσα να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας κουζίνας γνωρίζοντας τεχνικές και μεθόδους που είναι πάντα απαραίτητες

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Εξοικείωση με τα εργαλεία και σκεύη μαγειρέματος που χρησιμοποιούνται στις επαγγελματικές κουζίνες

  • Προετοιμασία ζωμών (κρέατος, οστών, πουλερικών, μοσχαριού, λαχανικών, ψαριών, σκουρόχρωμοι ζωμοί)

  • Προετοιμασία σουπών (διαυγείς, κονσομέ, βελουτέ, με κρέμα γάλακτος, σούπες πουρέ, σκουρόχρωμες σούπες με δέσιμο, Ελληνικές και ξένες σούπες κ.α.)

  • Προετοιμασία σαλτσών (μαγιονέζα, ντομάτας, vinaigrette, espagnole, πέστο, μπεσαμέλ, hollandaise, béarnaise, tartare, demi glass, κ.α.)

  • Αυγά (βραστά, τηγανιτά, poché, brouillés, mollet, ομελέτες)

  • Ρύζι (πιλάφι, τηγανιτό, βραστό, σωτέ, ριζότο)

Περιγραφή του μαθήματος

Οι συνεχείς εξελίξεις στον κλάδο της εστίασης σε συνδυασμό με το οικονομικό μεταβαλλόμενο πλαίσιο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ωθούν τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν αλλά και να ελέγχουν ταυτόχρονα όλα τα στάδια που συσχετίζονται με το Κόστος Τροφίμων. Μέσω του μαθήματος, οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τόσο το κόστος ενός μεμονωμένου  πιάτου, όσο και την βιωσιμότητα και επιτυχία ολόκληρης της επισιτιστικής επιχείρησης. Οι σπουδαστές θα γνωρίσουν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν το Κόστος Τροφίμων σε μια επιχείρηση επισιτισμού, όπως το κόστος και η ποιότητα των πρώτων υλών, οι τρόποι παραλαβής, αποθήκευσης, συσκευασίας και διαχείρισής τους, η επιλογή προμηθευτών και ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν με αποτελεσματικούς τρόπους οικονομικής παρακολούθησης, ελέγχου και υπολογισμού που συμβάλουν στην εύρυθμή λειτουργία μιας επιχείρησης.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Εκμάθηση των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών για αγορές πρώτων υλών καθώς και των απαιτούμενων παραστατικών και εντύπων.

  • Γνωριμία με τους τρόπους διακίνησης, παραλαβής, ελέγχου και αποθήκευσης τροφίμων και των απαιτούμενων παραστατικών και εντύπων.

  • Αποθήκευση και διαχείριση εμπορευμάτων σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

  • Υπολογισμός ποιότητας, κόστους, εσόδων και κέρδους πιάτου / συνταγής και δημιουργία / τροποποίηση καταλόγων πώλησης.

  • Εξοικείωση με συστήματα οικονομικής παρακολούθησης και ελέγχου

Περιγραφή του μαθήματος

Με χιλιάδες είδη τροφίμων στα οποία έχουμε όλοι πρόσβαση στην καθημερινότητά μας, το μάθημα της τροφογνωσίας κρίνεται απαραίτητο όχι μόνο για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την μαγειρική, αλλά και για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές αλλά σημαντικές γνώσεις για τα προϊόντα που καταναλώνουν. Το μάθημα της τροφογνωσίας, δίνει την ευκαιρία στους καταρτιζόμενους της ECA, να εξοικειωθούν με την προέλευση πολλών κατηγοριών τροφίμων, τις μεθόδους ταξινόμησης και συντήρησής τους καθώς και των κύριων χαρακτηριστικών που τα διακρίνουν. Γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των τροφίμων, οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να ελέγχουν το κάθε τρόφιμο ακολουθώντας συγκεκριμένες μεθόδους και τεχνικές, να κατανοήσουν τους εκάστοτε τρόπους επεξεργασίας του και να αναγνωρίζουν τη σημασία τους για τη διατροφή και υγεία του ανθρώπου. Ταυτόχρονα, έχοντας αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για τα τρόφιμα και τη διατροφική τους αξία, οι καταρτιζόμενοι στο μάθημα τροφογνωσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν εδεσματολόγια που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τάσεις της σύγχρονης γαστρονομίας. 

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Εξοικείωση με τις κατηγορίες τροφίμων (Σιτηρά και παράγωγα προϊόντα, Αμυλούχες ρίζες, Όσπρια, Φρούτα και λαχανικά, Κονσερβοποιημένα φρούτα, κομπόστες μαρμελάδες, σάκχαρα και σιρόπια, Κρέας, ψάρια και αυγά, Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, Λίπη και έλαια, Ποτά).

  • Κατανόηση των συστατικών των τροφίμων και των μεθόδων ταξινόμησής τους (φυτικής / ζωικής προέλευσης, απλά / σύνθετα, πρωτεϊνούχα / λιπαρά / υδατανδρακούχα). 

  • Κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε τροφίμου ως προς τον έλεγχό του (ποιοτικός, φυσικός και χημικός), τις βέλτιστες μεθόδους συντήρησης και επεξεργασίας του. 

  • Αναγνώριση της διατροφικής και θρεπτικής αξίας των τροφίμων και προετοιμασία εδεσματολογίων που καλύπτουν σύγχρονες γαστρονομικές ανάγκες και τάσεις.

Περιγραφή του μαθήματος

Στην εποχή μας, η προσωπική ανάπτυξη και η αυτοβελτίωση ενδιαφέρουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό και πνευματικό επίπεδο, με τελικό στόχο να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο για τον εαυτό τους, το οποίο θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Το μάθημα της προσωπικής ανάπτυξης αποσκοπεί να δώσει στους σπουδαστές και μελλοντικούς επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης, όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους, να διευρύνουν τις ικανότητές τους και να αναπτύξουν το ταλέντο τους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της καθημερινότητας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δίνοντας τις απαραίτητες βάσεις και εφόδια για να μπορέσουν οι σπουδαστές της σχολής να κατανοήσουν τους τρόπους και τις τεχνικές με τις οποίες μπορούν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, την προσωπικότητά και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, θα μπορέσουν να ισορροπήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο, προσωπική και επαγγελματική ζωή.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Περιγραφή του μαθήματος

Ο κλάδος της μαγειρικής είναι ευρύς και ποικίλος και είναι πολύ εύκολο κάποιος να χαθεί, είτε λόγω των γεύσεων είτε λόγω της ορολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται. Μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος οι σπουδαστές και μελλοντικοί chefs καλούνται να μάθουν και να κάνουν τρόπο ζωής ορισμένες πρακτικές και όρους, καθώς όπως λέγεται συχνά η μαγειρική είναι ζωή. Το μάθημα της μαγειρικής ορολογίας αποσκοπεί στην εκμάθηση των σπουδαστών της ECA των σημαντικότερων ορών που χρησιμοποιούνται σε κάθε επαγγελματική κουζίνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με σκοπό αφενός να διευρύνει το πεδίο γνώσεών τους, αφετέρου να τους προετοιμάσει για την επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία. Η εκμάθηση της επαγγελματικής ορολογίας κρίνεται απαραίτητη για τους σπουδαστές της σχολής για να μπορέσουν να κατανοήσουν την προέλευση της ονομασίας πληθώρα μαγειρικών εννοιών, τεχνικών και διαδικασιών, να γνωρίζουν ορολογίες των μενού, με τελικό στόχο να είναι σε θέση να επικοινωνούν και να εργάζονται αποτελεσματικά ως μέλη μιας ομάδας σε οποιοδήποτε κατάστημα εστίασης

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Εκμάθηση μαγειρικής ορολογίας.

  • Εκμάθηση στην ορολογία των μενού σε διάφορες κουζίνες. 

  • Κατάρτιση στην ονομαστική προέλευση ποικίλων τεχνικών και μεθόδων μαγειρέματος.

  • Κατάρτιση στην ονομασία σκευών που χρησιμοποιούνται σε μια επαγγελματική κουζίνα

Περιγραφή του μαθήματος

Το εδεσματολόγιο ή αλλιώς στα αγγλικά menu, αποτελεί το βασικότερο σημείο επαφής μεταξύ ενός καταστήματος εστίασης και τον καταναλωτή / πελάτη. Διαφορετικό και μοναδικό σύμφωνα με το είδος, το ύφος, την ταυτότητα, την κουλτούρα και φυσικά την κουζίνα του εκάστοτε καταστήματος, το εδεσματολόγιο χρησιμεύει ταυτόχρονα ως απαραίτητο σημείο ενημέρωσης για τον πελάτη ως προς τις επιλογές που του παρέχονται, αλλά ταυτόχρονα και ως εργαλείο πώλησης, προώθησης και marketing της επιχείρησης. Οι σπουδαστές στο συγκεκριμένο ο μάθημα θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν σημαντικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη σύνθεση ενός εδεσματολογίου, να τοποθετούν παρασκευές σύμφωνα με τους γαστρονομικούς  και διατροφικούς κανόνες, να έχουν την ευχέρεια να παρουσιάσουν τα εδέσματα και να εξοικειωθούν με βασικές αρχές για τη δημιουργία σωστού και καλαίσθητου έντυπου ανταποκρινόμενου στα χαρακτηριστικά της επιχείρησης. Τελικός στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές να μπορούν να συνδυάζουν και να ταιριάζουν γεύσεις παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο menu, με πιάτα και παρασκευές εναρμονισμένα με κάθε περίσταση, εποχή, είδος κουζίνας και διατροφικές προτιμήσεις.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Κατανόηση του ρόλου ενός εδεσματολογίου ως σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, πώλησης και προώθησης.

  • Εκμάθηση διαφόρων ειδών εδεσματολογίων (Table d’hôte, à la carte, special) και των χαρακτηριστικών τους.

  • Δημιουργία και σύνθεση εδεσματολογίου σύμφωνα με τους όρους της γαστρονομικής τέχνης και τους μαγειρικούς κανόνες αλλά και τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της επιχείρησης. 

  • Εξοικείωση με την ορολογία (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά) για την ορθή περιγραφή και παρουσίαση των παρασκευών, των μεμονωμένων πιάτων και του menu.

  • Γνωριμία με κανόνες που αφορούν την εμφάνιση, ποιότητα και αισθητική ενός έντυπου εδεσματολογίου βασισμένος στις ανάγκες τις επιχείρησης.  

Περιγραφή του μαθήματος

Το κρέας αποτελεί μια από τις κυρίαρχες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και η κατάρτιση των σπουδαστών πάνω στην ανατομία των διαφόρων κρεάτων, στον σωστό τεμαχισμό τους, στις κοπές και στη δημιουργία παρασκευασμάτων, κρίνεται απαραίτητη για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.  Η διδασκαλία του μαθήματος αποσκοπεί στο να μεταδώσει στους καταρτιζόμενους της σχολής όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να κατανοήσουν την ανατομία των κρεάτων και στη συνέχεια να είναι σε θέση να τα διαχειριστούν και να τα επεξεργαστούν με τον σωστό τρόπο. Οι σπουδαστές/στριες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις κατηγορίες κρεάτων (πουλερικά, χοιρινό, βόειο, αμνοερίφιο, κ.α.), να εξηγούν τις κατηγορίες ποιότητας των επιμέρους τμημάτων και να αναφέρουν τις χρήσεις τους στη μαγειρική, να ελέγχουν την ποιότητά του, να γνωρίσουν τις κατάλληλες μεθόδους συντήρησης και αποθήκευσης και να εκπαιδευτούν σε διάφορες τεχνικές παρασκευασμάτων που μπορούν να παραχθούν.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Εκπαίδευση στις κατηγορίες κρεάτων και στα χαρακτηριστικά τους.

  • Γνωριμία με τους τρόπους συντήρησης και αποθήκευσης.

  • Κατάρτιση στις κατηγορίες ποιότητας των επιμέρους τμημάτων και στις χρήσεις τους στη μαγειρική.

  • Εκπαίδευση στους σωστούς τρόπους τεμαχισμού και κοπής διαφόρων ειδών κρεάτων για τη χρήση τους σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές.

  • Επεξεργασία κρεάτων και δημιουργία παραδοσιακών και μοντέρνων παρασκευασμάτων για μαγειρική χρήση. 

Περιγραφή του μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η εκπαίδευση των σπουδαστών σε μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων και τεχνικών που εφαρμόζονται στο μαγείρεμα ή ψήσιμο διαφορετικών πρώτων υλών όπως κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Η εκμάθηση των πολλαπλών ειδών και μεθόδων μαγειρέματος / ψησίματος που υπάρχουν σε συνδυασμό με την κατανόηση της επίδρασης που έχουν στο τελικό  αποτέλεσμα μιας παρασκευής και ενός ολοκληρωμένου πιάτου, αποτελεί την βάση για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των σπουδαστών σε τεχνικές που χρησιμοποιούνται για το ξηρό ψήσιμο (χωρίς τη χρήση υγρού στοιχείου όπως σχάρα, ψητό, τηγάνισμα, poêle, sauté, rôti) και υγρό ψήσιμο (χρήση υγρού στοιχείου για το ψήσιμο όπως pochée, sous-vide, ragout, braisée, vapeur). Με την ολοκλήρωση του μαθήματος και έχοντας κατανοήσει τις διαφορές του εκάστοτε τρόπου ψησίματος, ο καταρτιζόμενος θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται και να προετοιμάζει με τον σωστό τρόπο τις πρώτες του ύλες, να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα σκεύη και τον εξοπλισμό που βρίσκονται σε μια επαγγελματική κουζίνας και να έχει κάθε φορά το επιθυμητό μαγειρικό αποτέλεσμα ανάλογα την περίσταση.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Βασικές γνώσεις των φυσικοχημικών αντιδράσεων που επηρεάζουν τη διαδικασία ψησίματος πρώτων υλών.

  • Ορθή χρήση των κατάλληλων σκευών και εξοπλισμένου που βρίσκονται σε μια επαγγελματική κουζίνα.

  • Γνωριμία και εξοικείωση με μεθόδους ξηρού τρόπου ψησίματος όπως σχάρα, ψητό, τηγάνισμα, poêle, sauté, rôti.

  • Γνωριμία και εξοικείωση με μεθόδους υγρού τρόπου ψησίματος όπως pochée, sous-vide, ragout, braisée, vapeur.

  • Κατανόηση της επιρροής του εκάστοτε τρόπου ψησίματος στα τρόφιμα και στο τελικό αποτέλεσμα που παράγεται.

Περιγραφή του μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι ο σπουδαστής να έχει κατανοήσει τους τρόπους οργάνωσης του μαγειρείου σε μια κουζίνα ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που προσφέρει το κατάστημα καθώς και τη χρήση του σωστού εξοπλισμού. Για να είναι πλήρως λειτουργικό το μαγειρείο για το προσωπικό της κουζίνας, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κουζίνα έχει σχεδιαστεί σωστά και έχει εφοδιαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός μιας κουζίνας διαχωρίζεται σε βαρύ που είναι οι μεγάλες συσκευές και τα μηχανήματα όπως οι φούρνοι, οι φριτέζες κλπ και σε ελαφρύ που είναι τα σκεύη και τα μικρά εργαλεία όπως μαχαίρια και κατσαρόλες. Ο σπουδαστής θα μπορεί να οργανώσει ορθά ένα μαγειρείο ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχει το κατάστημα και να επιλέξει τον κατάλληλο εξοπλισμό για κάθε χώρο και περίπτωση. Επιπλέον, θα μάθει ποιος είναι ο σωστός τρόπος προετοιμασίας, τοποθέτησης και χρήσης του βαρύ εξοπλισμού χωροταξικά καθώς και τη σωστή προετοιμασία και απολύμανση του ελαφρύ εξοπλισμού.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Εισαγωγή και διαχωρισμός μαχαιριών.

  • Επιλογή μπασινών και καροτσιών.

  • Επιλογή, τοποθέτηση και ανάλυση χαρακτηριστικών ψυγείων, καταψύξεων και blast chillers.

  • Λειτουργία εστιών, σαλαμάνδρων, Bain Marie και φριτεζών και τρόπος μαγειρέματος.

  • Επιλογή και λειτουργία combi φούρνου.

  • Τρόπος χρήσης επαγγελματικών μίξερ (thermomix), ραβδομπλέντερ (beemer), πολυμίξερ (robot couper), συσκευών vacuum, συσκευών για sous vide, ανατρεπόμενα τηγάνια, βραστήρες.

  • Τοποθέτηση και επιλογή κατόψεων κουζίνας.

  • Επιλογή χώρου με κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Περιγραφή του μαθήματος

Στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι η εκμάθηση της διατήρησης τροφίμων ασφαλών για κατανάλωση καθώς και η εξέταση των μέτρων και των όρων που καθιστούν ένα τρόφιμο κατάλληλο για βρώση. Στο πεδίο της ασφάλειας των τροφίμων, ο σπουδαστής θα μάθει να ξεχωρίζει τους βλαβερούς παράγοντες που δημιουργούν ασθένειες καθώς και τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό οι βιολογικοί, φυσικοί και χημικοί κίνδυνοι. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι κίνδυνοι ανά κατηγορίες, η αποφυγή τους και η αντιμετώπισή τους, κάτι που είναι απαραίτητο να γνωρίζει όποιος ασχολείται επαγγελματικά με τα τρόφιμα. Στο πεδίο της υγιεινής των τροφίμων, ο σπουδαστής θα μάθει να κάνει ολοκληρωμένο και εκτενή έλεγχο στις πηγές κινδύνου καθώς και να εξασφαλίζει την καταλληλότητα των τροφίμων για κατανάλωση. Ο σπουδαστής θα είναι σε θέση να εξοικειωθεί από νωρίς με τον ορθό τρόπο καθαρισμού και απολύμανσης του εξοπλισμού, των επιφανειών εργασίας, των μέσων μεταφοράς των τροφίμων, των ψυκτικών μονάδων, των συστημάτων εξαερισμού, των κάδων απορριμμάτων καθώς και των καθημερινών αντικειμένων. Στόχος του μαθήματος είναι ο σπουδαστής να μπορεί να απολυμαίνει πλήρως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εργασίας.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Εξοικείωση του σπουδαστή με τους κανόνες υγιεινής και την προετοιμασία του χώρου.

  • Ικανότητα ορθής ετοιμασίας και ελέγχου τροφίμων. 

  • Εκμάθηση των τρόπων προετοιμασίας του προσωπικού για την είσοδό τους σε χώρο προετοιμασίας τροφίμων. 

  • Εκμάθηση του τρόπου απολύμανσης και της επιλογής των κατάλληλων χημικών. 

Περιγραφή του μαθήματος

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Περιγραφή του μαθήματος

-Το ψωμί αποτελεί τη βάση της διατροφής μας και ανακατεύοντας δύο από τα πιο  στοιχειώδη υλικά, το αλεύρι και το νερό, παράγεται μια από τις βασικότερες τροφές του ανθρώπου και κυρίαρχο στοιχείο στο τραπέζι οποιοδήποτε πολιτισμού. Με την πάροδο του χρόνου, η τέχνη της αρτοποιίας έχει εξελιχθεί σημαντικά τόσο στην διαδικασία προετοιμασίας του άρτου τόσο και στην ποικιλία παρασκευασμάτων που είναι πλέον διαθέσιμα στον καταναλωτή. Αναγνωρίζοντας τις εξελίξεις και τις τάσεις στον κλάδο της αρτοποιίας και των αρτοπαρασκευασμάτων, η ECA μέσω του συγκεκριμένου μαθήματος στοχεύει να δώσει στον σπουδαστή, όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια που αφορούν την παρασκευή διαφόρων ειδών ψωμιού (Λευκό, Χωριάτικο, με προζύμι, Σικάλεως, Πολύσπορο, Ολικής αλέσεως, Μπαγκέτα, Λαγάνα, Βιολογικό κ.α.) αλλά και να τον βοηθήσει να καταλάβει βασικές αρχές διατροφής και χημικών εννοιών και ουσιών που επηρεάζουν την παρασκευή τους. Κατανοώντας τον τρόπο χειρισμού των βασικών υλικών, τα βήματα και τις τεχνικές για την επεξεργασία και αποθήκευσης τους αλλά και τη σωστή χρήση των εργαλείων και μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία, ο σπουδαστής θα είναι σε θέση να παρασκευάζει σωστά αλλά και αποτελεσματικά διάφορα είδη άρτων και αρτοσκευασμάτων.

 

Μαθησιακά Αποτελέσματα

  • Γνωριμία με όλα τα στάδια παραγωγής, ελέγχου ποιότητας, τήρησης κανόνων ασφάλειας και υγιεινής στον χώρο παραγωγής του τελικού  προϊόντος. 

  • Εξοικείωση με τον εξοπλισμό, τις συσκευές και τα μηχανήματα παραγωγής άρτου για την ασφαλή και βέλτιστη απόδοση στο στάδιο της παραγωγής.

  • Κατανόηση των βασικών αρχών διατροφής και της διατροφικής αξίας των προϊόντων. Μελέτη διάφορων χημικών εννοιών και ουσιών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται.

  • Εκμάθηση των ιδιοτήτων και συνθηκών διατηρησιμότητας και αποθήκευσης των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται στη αρτοποιία και των παραγόντων που επιδρούν στην ποιότητα των τελικών προϊόντων.

  • Προετοιμασία μιας μεγάλης ποικιλίας άρτων βασιζόμενη σε διάφορες διατροφικές ανάγκες και συνήθειες. 

Περισσότερες πληροφορίες...

START YOUR APPLICATION

Ξεκίνησε σήμερα τις σπουδές σου

Έναρξη μαθημάτων 18 Αυγούστου 2022

Προεγγραφή στον Α' Κύκλο

15 Ιουνίου 2022. Όταν κάνετε αίτηση, θα λάβουμε μια απόφαση εντός 2-4 εβδομάδων. Μόλις γίνετε αποδεκτοί, μπορείτε να ξεκινήσετε τα ανοιχτά μαθήματα αμέσως!

Εκπρόθεσμη Εγγραφή

Μπορείτε να κάνετε την αίτηση σας μέχρι και 1 βδομάδα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Μόλις γίνεται αποδεκτοί,, μπορείτε να ξεκινήσετε τα μαθήματα αμέσως!

Χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες;

Pharetra magna ac placerat vestibulum. Aenean euismod elementum nisi quis eleifend quam adipiscing vitae. Vel quam elementum pulvinar etiam. Sodales neque sodales ut etiam sit amet nisl purus. Egestas dui id ornare arcu odio ut. Nulla facilisi etiam dignissim diam quis.

Ά Κύκλος Σπουδών

    Συχνές Ερωτήσεις

    Τι πιστοποίηση θα λάβω με την ολοκλήρωση του κύκλου;
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Arcu non sodales neque sodales. Leo in vitae turpis massa sed elementum. Dolor morbi non arcu risus quis varius quam. Risus feugiat in ante metus dictum. Donec adipiscing tristique risus nec feugiat.
    Πόσο χρόνο διαρκεί ο κύκλος σπουδών;
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Arcu non sodales neque sodales. Leo in vitae turpis massa sed elementum. Dolor morbi non arcu risus quis varius quam. Risus feugiat in ante metus dictum. Donec adipiscing tristique risus nec feugiat.
    Τι γνώσεις χρειάζονται για να ξεκινήσω τις σπουδές μου;
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Arcu non sodales neque sodales. Leo in vitae turpis massa sed elementum. Dolor morbi non arcu risus quis varius quam. Risus feugiat in ante metus dictum. Donec adipiscing tristique risus nec feugiat.
    What is the degree earned of the program?
    Students who complete the program will earn a Master of Computer Science degree - the exact same Master of Computer Science degree.
    What is the degree earned of the program?
    Students who complete the program will earn a Master of Computer Science degree - the exact same Master of Computer Science degree.
    What is the degree earned of the program?
    Students who complete the program will earn a Master of Computer Science degree - the exact same Master of Computer Science degree.
    What is the degree earned of the program?
    Students who complete the program will earn a Master of Computer Science degree - the exact same Master of Computer Science degree.